Klomenle hamile kalanlar
Klomenle hamile kalanlar Klomen İle Hamile Kalanlar Klomen kullanıp hamile kalamayanlar var mı Kadınlar Kulübü Hamilemiyim ?
Klomenle hamile kalanlar Klomen İle Hamile Kalanlar Klomen kullanıp hamile kalamayanlar var mı Kadınlar Kulübü Hamilemiyim ?
Merhaba hocam 2 yıllık evliyim çocuğum yok doktora göründüm yumurta tembelliğim varmış orta derecede klomen verildi .Klomenle hamile kalmam mümkünmü?
Merhaba klomen yumurtalıklarda ovulasyon uyarıcı anlamında kullanılıyor durumunuza göre bu tedavide % 60 gebelik şansınız var adet olduğunuz günden 14 - 15 gün saydığınızda beklenen yumurtlama günü hesaplanır bu günden 3 gün önce 3 gün sonra gebelik şansı yüksektir .
Kısırlık sorunu olan bayanlarda yumurtalıkları uyararak, bayanların kısırlık sorunu aşmayı hedefleyen bir tedavi türüdür. Bu işlemin etkin maddesi klomifen sitrat’tır. Hipotalamusun gonadotropin salgılamasını normal standartlarına kavuşturarak hastayı bebek sahibi yapmayı amaçlayan bir uygulamadır.
Klomen Kullananların Bilmesi Gerekenler
KLOMEN KULLANAN KADINLARIN YORUMLARI VE BİLMESİ GEREKENLER
KLOMİFEN İLE OVULASYON (yumurtlama) TEDAVİSİ
Klomifen sitrat (clomiphene citrate) trifeniletilen türevi bir etken maddedir. 1960'lı yıllardan bu yana kullanılan bir ilaçtır. Tüm dünyada infertilite (kısırlık) tedavisinde çoğunlukla ilk basamak tedavi olarak tercih edilen ve en yaygın kullanılan ilaçtır. Ülkemizde de klomen, serophene, gonaphene gibi ticari isimlerle piyasada bulunmaktadır. Bu ilaç ve etken madde hakkında bilgi vermeden önce şunu belirtmek gerekirki her ilaç gibi bunlarda "asla" doktor kontrolü altında olmadan kullanılmaması gereken ilaçlardır. Kontrolsüz ve bilgisizce kullanılmaları yumurtalıklarda fazla sayıda kist oluşumu, ohss (ovaryan hiperstimülasyon sendromu) gibi çok riskli durumlara neden olabilir. Doktor gözetiminde ve ultrasonografi takibi altında kullanıldıklarında bu tür yan etki oluşturma riski çok düşük olan ilaçlardır. KS iki farklı stereoizomerin rasemik karısımıdır: Enklomifen ve zuklomifen.
Klomifen özellikle polikistik over sendromu (PCOS, PKO) ve diğer ovulasyon bozukluğu olan kısırlık durumlarında, açıklanamayan infetilitede kullanılır.
Klomifen sitrat hangi mekanizmayla infertilite tedavisinde fayda sağlar:
İnfertilite yani kısırlık tedavisinde klomifen kullanılmasındaki ana amaç ovulasyonun (yumurtlamanın) sağlanmasıdır. Yumurtlamayı nasıl sağlar? Kadın fizyolojisinde yumurtlamayı sağlayan ana hormon beyindeki hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonudur. Klomifen sitrat yumurtlama tedavisinde (ovulasyon indüksiyonunda) kullanıldığı dozlarda çoğu dokuda anti- östrojenik yani östrojen hormonu etkisini engelleyici etki gösterir. Klomifen hipotalamustaki östrojen reseptörlerine de bağlanarak burada östrojenin negatif feed-back etki göstermesini engeller. Östrojen hormonu hipotalamusta negatif feed-back etki gösteremeyince doğal olarak hipotalamus-hipofiz hattından salgılanan FSH hormonu artar. FSH hormonu overlerde yani yumurtalıklarda folikül (yumurta) gelişimini uyaran ana hormondur. Bu sayede yumurtlama (ovulasyon) sağlanmış olur. Yani klomifen sitrat ovulasyonu (yumurtlamayı) direkt kendi etkisi ile sağlamaz, dolaylı olarak FSH hormonunu arttırarak sağlar.
6 ay klomifen kullanan kadınların yaklaşık %80'inde yumurtlama sağlanır ve bu kadınların yaklaşık yarısında gebelik elde edilir. Bir ayda (bir siklusta) klomifen ve aşılama uygulanması ile gebelik elde edilme ihtimali yaklaşık %8 civarındadır.
Klomifen sitrat (klomen, serophene, gonaphene) kimlerde kullanılamaz:
- gebelik varken kullanılmaz
- Tanı konulmamış vajinal kanaması olanlarda
- Aktif karaciğer hastalarında
- Memede malign ve premalign lezyon olması
Klomen Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Klomifen bir doğurganlık ilacıdır. Hipofiz bezinin yumurtlamayı uyarmak için gereken hormonları salgılamasına neden olur (yumurtalıktan bir yumurtanın salınması).Klomifen, doğal olarak meydana gelen yumurtlamayı önleyen belirli tıbbi durumları (polikistik over sendromu gibi) olan kadınlarda yumurtlamaya neden olmak için kullanılır.Klomifen ayrıca bu ilaç rehberinde listelenmeyen amaçlar için kullanılabilir.
Klomen Nasıl kullanılır?
Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. Kullanılmaya genellikle adetin üçüncü günü (2-5 günler arasında) başlanır. Günde bir kere kullanılır. Gümlük doz genellikle 50 mg olmakla birlikte, yumurtlama sağlanamışsa 100 hatta 150 mg günlük dozlar uygulanabilmektedir. Toplam 5 gün boyunca kullanılır. Daha sonra ultrason takipleri ile yumurtanın büyüklüğü takip edilir ve yumurtlama için uygun büyüklüğe erişince (18-20 mm olunca) çiftlerin kendi kendilerine ilişkiye girmeleri veya aşılama (IUI) ile gebelik sağlanmaya çalışılır. Yeterince büyüyen yumurta hücresinin (folikül) çatlaması için HCG enjeksiyonu (halk arasında çatlatma iğnesi) yapılır. yumurtlama bu iğne yapıldıktan 36 saat sonra olacağı için aşılama 36 saat sonra yapılır.
Klomenin Yan etkileri:
- Yüzde ve vücutta kızarma, yanma hissi
- Bulantı
- Göğüslerde ağrı ve hassasiyet
- Kasık ağrısı
- Görme bozukluğu
- Saçlarda dökülme
- OHSS (nadirdir)
Klomifen ile hamile kalanlarda ikiz (çoğul) gebelik oranı:
Klomifen kullananlarda ikiz-üçüz gebelik oranı normalden fazladır. Çoğunlukla ikiz gebelik oluşur. Normalde ikiz gebelik oranı %1'e yakın iken, klomifen kullananlarda oluşan hamileliklerin %5-8 kadarı ikiz hamileliklerdir. (KOH - yumurtlama iğnesi kullananlarda bu oran daha yüksek %15 kadardır.)
Hamile kalanlarda düşük veya bebekte anomali riski:
Klomifen kullanarak hamile kalanlarda düşük riski veya bebekte anomali (doğumsal sakatlık) riski normal yolla kendiliğinden hamile kalanlarla aynıdır, risk artışı izlenemez.
Klomifen ile hamile kalamayanlar için diğer tedaviler:
Klomifen genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemidir. 3-6 ay klomifen (klomen, serophene, gonaphene) kullanımına rağmen hamile kalamayan çiftler için sıklıkla daha ileri tedavi modaliteleri, klomifene başka ilaçların eklenemsi, enjeksiyon şeklinde ilaçlar (KOH, halk arasında iğne tedavileri), tüp bebek gibi tedaviler uygulanır. Kısırlık tedavisinde her zaman bir standar yoktur, çiftlerin durumları, infertilitenin sebebi, yaş gibi bir çok faktör tedavi seçeneklerini etkiler.
Songül
33 yaşındayım 2 yıllık evliyim, 4 ay gebelik denemesinden sonra PKO dan dolayı gebe kalamadım.İki ay klomen kullandım ilk ay yumurtlama gününde birliktelik olmadığı için gebelik olmadı. 2.ay gebe kaldım 5 haftalık şuan. Benim tavsiyem hamile kalmadan sağlıklı bir beden ve zihne sahip olmanız. İdeal kilonuza gelin huzurlu ve mutlu olun:)