Meme kanserin de risk faktörleri
Meme kanseri , bir çok kadının kabusudur. Günümüz de görülme sıklığı artan meme kanserinin nedenleri , meme kanserinin belirtilerini ve evde meme muayenesi ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Meme kanseri , bir çok kadının kabusudur. Günümüz de görülme sıklığı artan meme kanserinin nedenleri , meme kanserinin belirtilerini ve evde meme muayenesi ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Meme kanseri ,günümüzde sık olarak kadınlar da görülen kanser türlerin den biri. Erken teşhisle yenilebilen bu hastalık, meme dokusunda ki hücrelerin değişimidir. Oluşumun da genetik faktörler etkindir. Yani anneniz , teyzeniz daha önce meme kanseri ile tanışmışsa ,sizde risk altındasınız. Ailesel geçişli olabilen meme kanseri riski ayrıvca şu faktörler den ötürü de kaynaklanmaktadır.
İlk adet yaşı ; Çok erken yaşlar da adet olanlar uzun süre östrojen hormonuna maruz kaldıkları için risk artmaktadır.
Doğum yaşı ; 30 yaşın dan sonra anne olanlar risk altındadır.
Doğum kontrol hapları ; Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak meme kanserine yol açmaktadır.
Menopoz yaşı ; Doğurganlığın sona erdiği bu dönemde 55 yaşından sonra menopoza girme meme kanseri riskini artırmaktadır.
Uzun boylu kadınlar da ayrıca meme kanseri riski vardır .Henüz nedeni saptanmamakla beraber ,durum araştırılmaktadır. Beslenme şekli de meme kanseri için faktördür.Özellikle aşırı yağlı besinler tüketmek meme kanseri riskini artırmaktadır. Özellikle sebze ağırlıklı beslenmek , meme kanseri riskini düşürecektir. Sigara ve alkolün de meme kanseri riskini artırdığı yapılan arıştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Kadınların çoğu meme de ağrı şikayetiyle hekime giderle ve kanser olduklarını düşünürler. Her meme ağrısının kanser olmadığını fakat düzenli aralıklarla kontrollere gidilmesinin faydalı olacağını vurgulayalım.
Evde kendi kendinize meme muayenesi yapabilirsiniz. Göğüslerinizi ayda bir kere, adetinizin bitiminden 3 ila 5 gün sonra muayene etmelisiniz. Banyoya girin ve gögüslerinizi sabunlayın. Parmak uçlarınızı saat yönün de hareket ettirerek gögüslerinizi kontrol edin.Elinize sertlik,yumru gelirse hekime görünüp muayene olun.Ayrıca İyi aydınlatılmış bir odada, yeteri kadar geniş bir aynanın önünde meme muayenenizi yapabilirsiniz. Göğüslerinizin büyüklüğünde, şeklinde, dokusunda veya cildinde herhangi bir farklılık olup olmadığına bakınız. Her muayenede, göğüslerinizin hatlarına alışacak ve değişikliklere karşı daha uyanık olacaksınız. Sevgili hanımlar , unutmayın ki bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altındadır. Bu yüzden sağlıklı ve doğal beslenin.Kötü alışkanlıklar dan stresten uzak durun. Meme muayesini hem evde siz yapın , hemde hekime kontrole gidin.Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır.