Adet dönemi (Menstruasyon ) ne zaman başlıyor ve duruyor?
Üreme olarak olgunlaşmış bir kadın yumurtalığı her ay Fallop tüpü vasıtasıyla uterusa doğru ilerleyen bir yumurta hücresi salgılar. Rahim doku ve kan damarlarından yapılmış rahim dokusu geliştirerek olası bir gebelik için hazırlanır. Bu astara endometrium adı verilir.
Üreme olarak olgunlaşmış bir kadın yumurtalığı her ay Fallop tüpü vasıtasıyla uterusa doğru ilerleyen bir yumurta hücresi salgılar. Rahim doku ve kan damarlarından yapılmış rahim dokusu geliştirerek olası bir gebelik için hazırlanır. Bu astara endometrium adı verilir.
Eğer yumurta döllenmezse ve gebelik meydana gelmezse, uterin astar dökülür ve 3-7 günlük bir süre içerisinde vajinadan kan ve doku karışımı olarak vücuttan çıkar. Buna adet görme dönemi denir. Döngü yumurtalıklardan birinde olgunlaşmaya başlayan bir yumurta ile baştan başlar. Bu döngü adet döngüsü olarak adlandırılır ve genellikle 25 ila 35 gün arasında uzunluğundadır.
Menstruasyon ne zaman başlıyor ve duruyor?
Bir kız, 9-14 yaşları arasındaki ilk dönemini yaşayabilir. Bunun gerçek yaşı değişkendir ve bir kişiden diğerine farklılık gösterir. Cinsel olarak olgun bir kız her 29 ila 31 günde bir adet görür.
Hamilelik sırasında rahim astarı, bebeği rahimde beslemek için kullanılır ve bu nedenle menstruasyon gerçekleşmez. Bebek doğduktan sonra tekrar başlar.
Menstrüasyon, bireysel bazda değişen 40 ila 50 yaş arasında kesilir. Bu, bir kadının hayatının bereketli evresinin sona ermesine işaret eder ve menopoz olarak bilinir
Adet döngüsü, adet kanamasının ilk gününden 1. Güne kadar, sonraki adet kanamasının 1. Gününe kadar ölçülür. Ortalama döngü uzunluğu 28 gündür, ancak daha kısa veya daha uzun bir döngüye sahip olmak normaldir.
Foliküler faz
Foliküler fazda bir bir yumurta folikül yumurtalık bir yumurta serbest bırakmak için hazır hale gelir. Genellikle, her döngüden bir yumurta salınır. Bu süreç kısa veya uzun olabilir ve çevriminizin ne kadar sürede en büyük rolü oynar. Aynı zamanda, uterus hamileliğe hazırlanmak için yeni bir endometriyum geliştirmeye başlar.
Foliküler fazın son 5 günü artı ovülasyon günü, verimli günlerinizdir. Bu dönemlerde ilişkiye girmek gebe kalma şansınızı artırır.
Luteal (adet öncesi) faz
Bu faz yumurtlama gününde, yumurtanın yumurta folikülünden yumurtalıkta bırakıldığı gün başlar. Normal menstrüasyon döngüsünün 7. Gününden 22. Gününe kadar herhangi bir zamanda olabilir. Yumurtlama sırasında, bazı kadınlar kırmızı lekelenme görebilir ve düşük pelvik ağrısı hissedebilr. Bu ovülasyon bulguları normaldir
Çoğu kadın, 39 ile 51 yaşları arasında perimenopoz başlar. Bazı kadınlarda , hormonlar dalgalanmaya ve doğurganlık doğal olarak azalmaya başladığında, 30ların sonlarında menstrüel değişiklikler ve adet öncesi sendrom (PMS) belirtileri fark etmeye başlarlar. Diğer kadınlar 40ların sonlarına kadar perimenopozal değişiklikler fark etmez.
Perimenopoz, önceden tahmin edilemeyecek bir zamandır. Menstrüel ve hormona bağlı semptomlar her kadın için farklıdır.
Menstruasyon Döngüsü Semptomlarını ve Kanamayı Yönetmek
Bir takvim tutun ve adet döneminize her ay başladığınız günü işaretleyin. Döngünün düzenli olması durumunda, bir sonraki döneme ne zaman geçeceğini tahmin etmenize yardımcı olabilir.
Düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı bir diyetle beslenerek, alkol ve kafein alımını sınırlayarak ve stres azaltarak adet kanamalarımıza karşı vücudunuzun yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Reçetesiz ağrı kesiciler de bazı belirtilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.