Hamileyken Röntgen Çektirenlere Tavsiyeler
Hamileyken röntgen çektirenler Hamilelikte gebelikte röntgen çektirenler çektirebilir mi kadınlar kulübü hamilemiyim'de
Hamileyken röntgen çektirenler Hamilelikte gebelikte röntgen çektirenler çektirebilir mi kadınlar kulübü hamilemiyim'de
Hamile bayanlar tarafından sayfamıza en sık yöneltilen sorulardan biride hamileyken tomografi çektirdim bunun bebeğime zararı olurmu ?Gebelikte röntgen çekilirmi, gebelikte diş röntgeni çektirmek zararlımı,hamilelikte mr ,rönten tomografi çekimi hakkında tüm detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz..
Hamile olduğunu bilmeden röntgen odasına giren ve sonradan hamile olduğunu öğrenenlerin gebelikte tomografi,gebelikte röntgen çekimi hayli endişelendirmektedir. Bizde endişeli anne adaylarını bir nebze rahatlatmak için bu yazıyı hazırladık. Tıbbın hemen her alanında zaman zaman röntgen filmlerine gerek duyulur. Tüm tanı ve tedavi yöntemlerinde olduğu gibi röntgen filmlerinin de potansiyel yarar ve zararları mevcuttur.
Gebelikte MR çekilmesinin bir zararı yoktur çünkü radyasyon yaymaz. Hatta bebekteki bazı anomalileri teşhis amacıyla da kullanılabilmektedir. Karşılaşılan radyasyonun dozu ve maruziyet süresinin çok önemli olduğudur. Diş, akciğer, sinuzit filmleri gibi birçok tek röntgen çekiminde oluşan radyasyon çoğu kez hem kadın hem de bebek için ciddi risk oluşturmaz.Yukarda belirttiğimiz gibi radyasyonun yoğunluğu ve sıklığı riks oluşturabilir..Tomografi anjiografi, renkli böbrek filmi gibi tetkiklerde tekrarlayan sayıda ve aşırı dozlarda çekim yapıldığı için tehlike arzeder.. Adet gecikmesi olmadan önce ya da birkaç günlük gecikme sırasında röntgen filmi çektirirse bu durum tek başına gebeliği sonlandırmak için yeterli bir neden değildir. Bebeğin etkileme olasılığı yok denecek kadar azdır.
Döllenmeden sonraki ilk 14 gününde embriyo radyasyona çok hassastır gebelik ya tamamen sona erer ,yada devam eder. Hamileliğin ilk dönemi olan 6-14 haftalar arası en riskli zamandır.Gebeliğin 4-10 haftaları arası radyasyon, ilaç etkisi gibi zararlı etkenlerre en hassas olunan dönemdir.Gelişme geriliği, organ anomalileri, mikrosefali, zeka geriliği gibi etkiler yaratabilir.5 - 10 rad arasındaki dozlarla ilgili net bir bilgi olmasa da 10 rad (10000 mrad) (0.1 Gy) dozun üzerinde radyasyon ile konjenital malformasyon riskinin arttığını gösteren çalışmalar daha nettir. Hamilelikte gebe olduğunu bilmediği için röntgen odasına giren, çekim sırasında odada bulunan veya oda etrafında bekleyen bir kişinin gebeliğinin bundan zarar görmesi ihtimali yok denilecek kadar azdır, zarar görmesi için çok fazla sayıda ve çok yüksek dozlarda film çekilmiş olması gerekir. Çekilen filmin türünü ve sayısını doktorunuza bildirdiğinizde bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.