X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kolera nedenleri belirtileri ve tedavisi

Kolera kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesinden kaynaklanan ölümcül bir bakteri enfeksiyonudur .Kolera yetersiz su arıtımı, kötü sağlık koşulları ve yetersiz hijyen alanlarında bulunabilir ve yayılabilir.Hastalık tipik olarak kirlenmiş su ile yayılır. Ağır vakalarda ölüm hemen saatler içinde gerçekleşebileceği için acil tedavi gereklidir.

Kolera kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesinden kaynaklanan ölümcül bir bakteri enfeksiyonudur .Kolera yetersiz su arıtımı, kötü sağlık koşulları ve yetersiz hijyen alanlarında bulunabilir ve yayılabilir.Hastalık tipik olarak kirlenmiş su ile yayılır. Ağır vakalarda ölüm hemen saatler içinde gerçekleşebileceği için acil tedavi gereklidir.

Kolera , tedavi edilmezse dehidrasyona ve hatta ölüme neden olabilen ciddi sulu diyareye neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.Hastalık, zayıf sağlık, kalabalık, savaş ve kıtlık olan yerlerde en yaygındır.Kolera, Vibrio cholerae denilen bakterilerden kaynaklanır. Hastalığın ölümcül etkileri, ince bağırsağınızda  bakteriler tarafından üretilen güçlü bir toksinin sonucudur.Kirlenmiş su kaynakları, kolera enfeksiyonunun birincil kaynağıdır. Pişmemiş meyveler, sebzeler ve diğer gıdalar, koleraya neden olan bakterileri de içerebilir.Kolera genellikle kişiden kişiye temas yoluyla geçemez.

Kolera semptomları

Kolera semptomları, birkaç saat sonra veya enfeksiyondan beş gün sonra başlayabilir. Genellikle semptomlar hafiftir. Ama bazen çok ciddidir. Enfekte olmuş kişide kusma,ishal ve ateş görülmektedir. Birçok enfekte kişi  hiç belirti yaşamayabilir.Herkes kolera hastası olabilir, ancak birkaç faktör riski arttırır.

Koleranın ortak belirtileri şunlardır:

Ani diyare başlangıcı

mide bulantısı

kusma

Hafiften şiddetli dehidrasyona

Kolera kaynaklı dehidrasyon genellikle şiddetli olup, yorgunluk, huysuzluk, gözlerde batma, ağız kuruluğu, kurumuş cilt, aşırı susama, idrarda azalma, düzensiz kalp atışı ve düşük kan basıncına neden olabilir.Dehidrasyon kandaki mineral kaybına neden olabilir. Bu bir elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Elektrolit dengesizliğinin ilk işareti şiddetli kas kramplarıdır. Elektrolit dengesizliğide  şoka neden olabilir.

Çocuklar genellikle yetişkinler gibi aynı kolera semptomlarına sahiptir. Çocuklarda  aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:

Şiddetli uykulu olma

ateş

kasılmalar

koma

Kolera hala dünya çapında görülmeye devam ediyor. Yüksek oranda kolera bulunan bir bölgeyi ziyaret ettikten sonra ciddi ishal gelişirse, bir doktora görünmelisiniz.

Kolera Komplikasyonları

Kolera ölümcül olabilir. Ağır durumlarda, hızlı sıvı ve elektrolit kaybı, iki veya üç saate kadar kısa sürede ölüme neden olabilir. Şok ve şiddetli ishal, koleranın en ciddi komplikasyonlarıdır. Bununla birlikte, başka sorunlar ortaya çıkabilir, örneğin:

Düşük kan şekeri

Düşük potasyum seviyeleri

böbrek yetmezliği

Semptomlar gelişen kişiler arasında çoğunluk hafif veya orta şiddette semptomlara sahipken azınlık ciddi dehidrasyonlu akut sulu ishale yakalanır. Tedavi edilmediği takdirde bu ölümle sonuçlanabilir.

Teşhis ve tedavi

Şiddetli kolera belirtileri ve semptomları endemik bölgelerde açıkça görülsede de, bir teşhisi doğrulamanın tek yolu, dışkı numunesindeki bakterileri belirlemektir.Kolera acil tedavi gerektirir; çünkü hastalık saatler içinde ölümüne neden olabilir.Çoğu hastaya su, glikoz ve elektrolitler (sodyum ve potasyum) karışımı olan oral rehidrasyon solüsyonu kullanılarak tedavi edilebilir. Kolera tedavisinde yaygın yöntemler şunlardır:

Oral rehidrasyon tuzları

Intravenöz sıvı rehidrasyonu

antibiyotikler

Çinko takviyeleri