Hamilelikte kabızlık nedenleri ve çözümleri
Hamilelikte kabızlık yaşayanlar hamile kadınlar kulübü kabız olanlar kabız sıkıntısı ne zaman başlar nasıl geçer. Gebelikte kabızlık karın ağrısı yapar mı kaçınca haftada başlar kaç gün sürer kesin çözümü var mı tüm önerilerimizi sizler için sıraladık.
Gebelikte Kabızlık Hamile Kadınlar Kulübü Önerileri
Hemen hemen bütün hamilelik yaşayan biz kadınların ortak sorunlarından bir tanesi kabızlık arkadaşlarım. Şimdi nedenleri nasıl tedavi edildiği edileceği hakkında sizleri bilgilendirecek bir yazı sunmak istiyoruz. Umarız sizlere yararı olur.
Gebelikte kabızlık karın ağrısı kasık ağrısı yapar mı kaçıncı haftada başlar ?
Kadınlarımızın bu hamilelik sürecinde en fazla sıkıntı duydukları şey süphesiz kabızlık durumu. Gebelikte kabızlık karın ağrısı kesinlikle yapacaktır. Hormonal gelişmelerden dolayı kabızlığınız oluyor ve bu rahatsızlıklar zaman zaman kasık ağrısı ve karın ağrısı olarak ortaya çıkacaktır. Sorularınızın cevabı ise evet yapar hanımlar. Hamilelikte kabızlık vajinal kanama yaparmı diye sorular görüyoruz bizlere iletilen. Eğer kabızlığınızın derecesi yüksek ve uzun zamandır kabız iseniz ve kendinizi çok fazla zorladı iseniz ıkınma yaptıysanız, vajinal kanama yapar. Aslında bu kanamaların ciddiye alınması gerekiyor. Her türlü renkli akıntı ve kanama durumu düşük tehlikesini ortaya çıkartacaktır. Vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde büyük fayda bulunmaktadır. Hamilelikt kabızlık kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Şu haftada başlar demek yanlış olacaktır.
Gebelikte karın ağrısı ve kasık ağrısı neden olur ?
Gebelikte Kabızlık ve Kabızlık Tedavisi
Kabızlık (konstipasyon) sindirim sisteminizin en sık rastlanılan sorunudur. Her bireyin hayatının bir döneminde karşılaşabileceği kabızlık sorunu, bir hastalığın belirtise olabileceği gibi, gebelik sürecinizde de gözlenebilir. Uzmanlara göre hamilelerin yarısından fazlasına kabızlık yakınmasına rastlanır. Bu sorunu, gebeliğinizin herhangi bir döneminde yaşamanız çok normaldir.
Hamilelikte karın ağrısı ve ishal hakkında bilinmesi gerekenler
Gebelikte kabızlık nedir neler yenmeli öneriler nelerdir neler yapılabilir ?
Kabız olduğunuzda, dışkılama sıklığınız azalır. Dışkınız katı, sert, küçük hacimli olur ve beraberinde şişkinlik, gerginlik, rektal dolgunluk ya da dışkıyı tam boşaltamama hissiniz oluşur. Dışkılama sıklığınız normalde günde 3 kez ile haftada 3 kez arasında değişirken, bireysel farklılıklar gösterebilmektedir. Klinik tanımlamada ise, kabızlık sorunu yaşıyorsunuz diyebilmemiz için belirtilerin en az ikisini taşımalısınız.
Sindirilmekte olan besin artıklarınızın suyu, kolondan (kalın bağırsaktan) geçerken emilir. Besin artıklarınız giderek katılaşır, dışkıya dönüşür, bağırsak düz kaslarınız sayesinde ise, rektuma doğru itilir ve anüsünüzden atılır. Bağırsak hareketleriniz yavaşlarsa, dışkınız daha uzun süre kolonunuzda kalır, daha fazla su emilir ve daha da sertleşir. Bağırsak hareketlerinizin yavaşlaması, az sıvı tüketmeniz ve suyunuzun fazla emilimi, kabızlık yakınmanızın temel sebebidir.
Besinlerle aldığınız posa (lif-fiber) miktarınız az olması, fiziksel aktivitelerinizin yetersizliği, kullandığınız ilaçlar, hamileliğinizin belirli hastalıklara sahip olmanız (Hormonal, sistemik, nörölojik gibi) ve yolculuk kabızlığınızın genel sebepleridir. Bu genel sebeplerinizin yanında hamileliğinize ait nedenleriniz ise aşağıdaki gibidir.
Kabızlık nedir nasıl tedavi edilir ?
Hamilelikte kabızlık nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hamileliğinizde artan progesteron hormonunuz, düz kaslarınızda yavaşlamaya neden olur. Midenizde boşalma zamanı uzar ve bağırsak hareketleriniz yavaşlar.
- Hamileliğinizde bağırsaktan sıvı emiliminiz artar.
- Hamileliğinizde kullandığınız ilaçlar (demir, kalsiyum) kabızlık şikayetinizi artırır.
- Hamileliğinizde büyüyen uterusunuz, bağırsaklarınız üzerinde baskı etkisi gösterir ve buna bağlı kabızlık şikayetleriniz artar.
Gebelikte Kabız Olmadan Önce Almanız Gereken Önlemler
Yeterli sıvı tüketmelisiniz.(Günde 1,5 – 2 lt) Sıvı ihtiyacınızı su (günde en az 6-8 bardak), çorba, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, meyve suyu ile karşılayabilirsiniz. Bu arada kahve ve kolanın kabızlık şikayetlerini artırabileceğini unutmayın.
Kabızlığa iyi gelen şeyler yiyecekler içecekler çaylar bitkiler şunlardır:
- Kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya gibi) hem posa hemde iyi birer protein kaynağı olduğundan, beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.
- Bitki ve meyve çaylarının (ıhlamur, limon, elm, nane gibi) sindirim sisteminiz üzerinde olumlu etkileri vardır, bu yüzden tüketmenizi öneriyoruz.
- Posa içeriği yüksek olan (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi) tam tahıllı besinleri tercih etmelisiniz.
- Sindirim sisteminizin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı, sindirim sisteminizin çalışmaya başlaması için en ideal öğündür.
- Probiyotik ürünler (yoğurt, süt, kefir gibi) hamileliğinizde ve sonrasında kullanımı, sindirimi ve bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırır, kabızlığı önler, bağışık sisteminizi güçlendirir.
- Dışkılama ihtiyacınızı ertelememelisiniz.
- Egzersizlerinizde haftada en az 3 gün, yarım saat yürümeniz veya yüzmeniz kabızlık şikayetleriniz azaltır.
Hamileliğinizde yaşadığınız kabızlık şikayetleriniz yukarıda belirttiğimiz önerileri uygulayarak geçecektir. Buna reğmen kabızlığınız devam ederse, laksatif & pürgatif ilaçlar olarak isimlendirilen ilaçları, doktorunuzun önerisi ile kullanabilirsiniz. Unutmamalısınız ki tedavi edilmeyen kabızlık probleminiz, anal fissür, hemoroid, rektal prolapsus gibi bir takım bindirim sistemi hastalıklarınıza neden olabilir.
KabızlıkTedavisi Nedir nasıl yapılır bitkisel çözüm ve önerlier :
Laksatif & pürgatif grubu ilaçların bir çoğunu hamileliğinizde kullanabilirsiniz. Etki ekanizmalarına göre, kitle oluşturanlar, stimüle ediciler, osmotikler, dışkı yumuşatıcılar, kayganlaştırıcılar ve salin içerenler olarak sınıflandırılır.
Gebelikte Kabızlık İlaçları Kullanırken Dikkat Edilecekler
Reçetesiz satılan psyllium lifleri dahil, hiç bir ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Erken doğum tehdidi olan hastalarda, ilaçların kontrolsüz kullanımı uterus kasılmalarını uyarabilir.
Salin içeren ilaçlar ÖDEM‘e yol açar.
Polyethylene glycol içeren ilaçlar ve stimulan olan caster yağını, hamilelik döneminizdeki kabızlık şikayetleriniz için kullanmamalısınız.
Lubrikan içeren ilaçları sık kullandığınızda, besin ve mineral emiliminizi azaltabilirler.
Acıbadem hastanesinin bu hususta yazdığı içeriği tavsiye ediyoruz kızlar.