Göz allerjisi nedenleri belirtileri ve tedavisi
Alerjisi olan insanlar genellikle hapşırma , kaşınma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler yaşarlar ama gözlerde allerjiden etkilenebilir.Tüm alerjiler gibi , göz alerjileri vücudunuz bir şeye aşırı tepki vermesiyle gerçekleşir.Göz alerjileri alerjik konjonktivit olarak da bilinir .Bu tür alerjik reaksiyon, kırmızı, kaşıntılı ve sulu gözlere neden olur. Bu semptomlar ayrıca astım ve cilt alerjileri (egzama) ile birlikte görülebilir.Allerjik konjonktivit, bakteriler ve virüslerin neden olduğu konjunktivitten farklıdır.
Alerjisi olan insanlar genellikle hapşırma , kaşınma ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler yaşarlar ama gözlerde allerjiden etkilenebilir.Tüm alerjiler gibi , göz alerjileri vücudunuz bir şeye aşırı tepki vermesiyle gerçekleşir.Göz alerjileri alerjik konjonktivit olarak da bilinir .Bu tür alerjik reaksiyon, kırmızı, kaşıntılı ve sulu gözlere neden olur. Bu semptomlar ayrıca astım ve cilt alerjileri (egzama) ile birlikte görülebilir.Allerjik konjonktivit, bakteriler ve virüslerin neden olduğu konjunktivitten farklıdır.
Alerjik konjonktivit olarak da bilinen göz alerjisi, göze rahatsızlık veren bir madde ile temasa geçtğinde ortaya çıkan olumsuz bir bağışıklık tepkisidir. Bu madde bir alerjen olarak bilinir. Allerjenler polen, toz veya duman içerebilir.
Alerjik reaksiyonlara yatkın kişilere sorun yaratan normal olarak zararsız maddelere alerjen denir. Göz alerjisine neden olan en yaygın hava yoluyla bulaşan alerjenler polen, küf, toz ve hayvan tüyleridir.Mevsimsel alerjiler , yılın belli zamanlarında olur , genellikle ilkbahar başından sonbahara kadar. Yıllık alerjiler yıl boyunca gerçekleşir
Allerji
Bir alerjiniz varsa, bağışıklık sistemi bir şeyi bir istilacı veya alerjen olarak tanımlar. Bu reaksiyon genellikle burun, akciğerler, boğaz, sinüsler, bağırsak yolları veya gözlerde semptomlara neden olur. En yaygın alerjen mevsimlik polendir. Bazı insanlar yılın herhangi bir saatinde alerjilere karşı hassastırlar.
Göz alerjik belirtileri şunlardır:
Kırmızı, tahriş olmuş gözler
Kaşıntı
Yanan ve akan gözler
Şişmiş göz kapakları
Işık hassasiyeti
Göz Alerjilerini Nasıl Önleyebilirim?
Belirtilerin ciddiyetine bağlı olarak birçok farklı tedavi seçeneği vardır. Herhangi bir alerjide olduğu gibi göz alerjileri için ilk yaklaşım, belirtilerinizi tetikleyen alerjenlerden kaçınmak olmalıdır . Reçeteli göz damlaları ve oral ilaçlar da göz alerjileri tedavi edebilir. Reçeteli göz damlası hem kısa hem de uzun vadeli hedefli rahatlama sağlar ve nazal alerji belirtileri için oral antihistamin ile birlikte kullanılabilir
Gözlerinize dokunmayın veya ovmayın.
Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın.
Alerjenlerinizi azaltmak için yatak çarşaflarını ve yastık kılıflarınızı sık değiştirin
Yataklarınızdaki hayvan tüyü alerjenini azaltmak için ev hayvanlarını yatak odasından uzak tutun.
Polenlerin gözlerinize girmesini önlemek için güneş gözlüğü ve geniş ağızlı bir şapka takın.
Yüksek polen mevsiminde camları kapalı tutun.
Antihistaminikler
Göz damlası şeklindeki antihistaminikler semptomların hızlı bir biçimde iyileşmesini sağlayabilir. Günde iki veya üç defa gözlere uygulanırlar. Bazı insanlar ağız yoluyla antihistaminikler almayı tercih eder. Bunlar genellikle günde bir kez alınır. Antihistaminikler, bağışıklık sistemi yabancı bir maddeye tepki verirken vücut tarafından üretilen histaminlerin etkilerini bloke eder.
Mast hücresi stabilizatörleri
Mast hücre dengeleyici, mast hücrelerinden kaynaklanan iltihaplanmaya neden olan kimyasalların salınmasını azaltır; Böylece histamin salınmasını önler.
Kortikosteroidler
Bu tedavi sadece şiddetli semptomları olan hastalarda kullanılır. Kortikosteroidler şişmeyi azaltır ve vücudun bağışıklık tepkisini inhibe eder. Kortikosteroidler bazı durumlarda faydalı olabilir, ancak olumsuz etkilere neden olabilir
Bunlara ek olarak hapşırma,burun tıkanıklığı, burun akmasıda eşilik edebilir.Bir göz veya her iki göz de etkilenebilir.Göz alerjilerinin tedavisinde anahtar, soruna neden olan madde ile temastan kaçınılması veya sınırlandırılmasıdır. Ancak neyin önüne geçileceğini bilmek gerekir.Bildirilen vakaların yarısından çoğu çocuklarda görülür ve alerjisi olan kişilerin çoğunun semptomları 30 yaşından önce gelir. Ancak alerji her yaşta gelişebilir. Alerjilerin bazı insanları etkilemesinin nedeni, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonudur.
En yaygın açık allerjen çim, ağaç ve yabani ot polenidir. Havadaki polen miktarı mevsime göre değişir, bu mevsimsel allerjen olarak bilinir. Belirtiler tipik olarak, mevsimlerde polen sayısı yüksek olduğunda kötüleşirse muhtemelen mevsimsel allerjiktir ve konjunktivit, göz alerjisinin en yaygın türüdür.Göz alerjileri çok rahatsız edici olmasına rağmen, görme genellikle etkilenmez. Bazı insanlar geçici bulanık görme ihtimali olabilir . Alerjenle artık temas etmeden sonra belirtiler genellikle birkaç saat sürer.Göz alerjilerinin semptomlarının birçok göz enfeksiyonuna benzediğinin farkında olmalısınız . Göz alerjisi olan kişilerde her iki göz etkilenirken göz enfeksiyonu yalnızca bir gözü etkileyebilir.
Göz alerjileri, semptomlarınızın türüne ve şiddetine, yaşınıza ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak birkaç farklı ilaçtan biriyle veya ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir.Geçmiş ve şimdiki tıbbi öykünün gözden geçirilmesi tanı sürecinde önemli bir adım olabilir . Tam bir hikaye edindikten sonra, teşhisi doğrulamak için kapsamlı bir göz muayenesi gereklidir.