Hamilelikte el uyuşması hakkında bilinmesi gerekenler
Hamilelikte el uyuşukluğu ve el uyuşması sebepleri nasıl geçer nasıl tedavi edilir ? Gebelikte parmaklarda uyuşukluk yaşıyorum nasıl tedavi ettirmeliyim hangi doktora gitmem gerekiyor bu uyuşukluğun sebeplerini ve bilmeniz gerekenleri sizler için bir araya getirdik.
Hamilelikte el uyuşukluğu ve el uyuşması sebepleri nasıl geçer nasıl tedavi edilir ?
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan sorunlardan birisi ağırlaşan ve kullanımı kısıtlanan vücut uzuvlarında meydana gelen sıkıntılardır. Bunlardan önemli ve çokça dile getirilen el uyuşukluğu hususuna değinmek istiyoruz. Yazımızın içeriğinden hemen önce, her türlü sıkıntı ve hastalık durumlarında kendi başınıza bilinmedik ilaçları kullanmak yerine, durumu araştırarak ilgili doktora giderek, bilimden yararlanarak çözmelisiniz.
Hamile Anneler Nelere Dikkat Etmeli ?
BAŞ PARMAK VE İŞARET PARMAĞINDA UYUŞUKLUK : Uyuşukluk baş parmağınız, işaret parmağınız ve orta parmağınızın tamamını, ayrıca yüzük parmağınızın yarısını kapsıyorsa, bu olasılıkla karpal tünel sendromu olabilir. Bu durum et kesme, piyano çalma, daktilo yazma gibi yineleyici el hareketlerini gerektiren işleri sürekli yapanlarda çok yaygın olmakla birlikte, gebelerde de sık görülür.
Gebelikte Kanama Hakkında bilmeniz gerekenler
Bu parmakların duyusunu sağlayan sinirin geçtiği bilekteki karpal tünel, gebelik sırasında (vücuttaki birçok başka doku gibi) şişer ve sinire baskı yapması sonucu uyuşukluk, sızlama, yanma ve/veya ağrıya yol açar. Belirtiler el ve bileği de etkileyebilir ve kola da yayılabilir. Gebelikten dolayı ellerinizde biriken sıvı yüzünden, şişme ve birlikte ortaya çıkan belirtiler geceleri daha şiddetli olabilir.
Yakınmalarınızın şiddetini arttıracağından, ellerinizin üstüne yatmaktan kaçınmaya çalışın. Uyuşukluk olduğunda ellerinizi yatağınızın yanına sarkıtmanız ve kuvvetlice sallamanız şikayetinizi hafifletebilir. Bu uygulama etkili olmuyorsa ve ağrı ya da tek başına uyuşukluk uykunuzla birlikte ortaya çıkıyorsa durumu hekiminizle birlikte değerlendirin.
Bileklik takmanız ve her gün B6 vitamini almanız sıklıkla yararlı olur. Bazı kişiler akupunkturdan yararlanır. Kortizonlu (stereoid) ve kortizonsuz (nonstereoid) iltihap kurutucu (antienflamatuvar) ilaçların gebelik sırasında kullanımı önerilemez. Başka tedaviler başarısız olursa ve sorun gebelikten sonra da sürerse, basit bir ameliyat uygun olabilir.